Τι είναι Ορθοδοντικά προβλήματα;

Είναι προβλήματα του στόματος διαφόρων βαθμών και επιπλοκών, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε:

 

1. Ορθοδοντικά προβλήματα.
Αφορούν προβλήματα των δοντιών σχετικά με την θέση, τον αριθμό, το μέγεθος, κλπ.

2. Ορθογναθικά προβλήματα.
Αφορούν προβλήματα των γνάθων σχετικά με το μέγεθος ή τη σχέση τους.

3. Λειτουργικά προβλήματα.
Αφορούν προβλήματα λειτουργίας της στοματογναθικής συσκευής σχετικά με την λειτουργία των γνάθων μεταξύ τους.

4. Σύνθετα προβλήματα.
Αφορούν συνδυασμό όλων των ανωτέρω. Συμβαίνουν όταν μικρά αδιάγνωστα προβλήματα, αθροίζονται και καταλήγουν σε σύνθετα και σοβαρά.

Τα αίτια τους

Συνήθως οφείλονται σε συνδυασμό των εξής παραμέτρων:

1. Κληρονομικοί παράμετροι
(μικρό μέγεθος γνάθων με μεγάλο μέγεθος δοντιών κλπ.)

2. Εξωγενείς  παράμετροι
(πολυτερηδονισμός, πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών, επιβλαβείς συνήθειες (όπως θηλασμός του δακτύλου, μπιμπίλα σε μεγάλη ηλικία κ.α.) υπερμεγέθη κρεατάκια ή αμυγδαλές κ.λπ.).

Οι συνέπειες τους

1. Νόσοι του στόματος
Τερηδόνες και ουλίτιδα λογω της  δυσκολίας πρόσβασης της οδοντόβουρτσας στην περιοχή.

2. Προβλήματα στη λειτουργία
Τραυματική σύγκλειση του στόματος μπορεί να οδηγήσει σε αποτριβές του σμάλτου των δοντιών, κινητικότητα των δοντιών, διαταραχές της μάσησης και της φώνησης, καταπόνηση της κροταφογναθικής διάρθρωσης.

3. Προβλήματα στην αισθητική του προσώπου
Φτωχό ή δύσμορφο χαμόγελο που επηρεάζει το πρόσωπο, με αποτέλεσμα μειωμένη αυτοεικόνα και αυτοπεποίθηση, ευάλωτη κοινωνικοποίηση και λαβές για σχόλια (bulling).

Πότε ανησυχούμε;

Μόλις παρατηρήσουμε κάτι περίεργο:

στα δόντια (καθυστέρηση στην αλλαγή τους, είναι στραβά, υπάρχουν κενά ανάμεσα τους, κ.λ.π.)

στις γνάθους (ασυνήθιστο μέγεθος ή θέση π.χ. πρόταξη άνω ή κάτω γνάθου)

στις λειτουργίες των γνάθων (στραβό κλείσιμο, τρίξιμο δοντιών το βράδυ, θόρυβο στην κροταφογναθική διάρθρωση, στα παιδιά: δυσκολία στη μάσηση, φώνηση, στοματική αναπνοή, μπιμπίλα άνω των 3 ετών, θηλασμός δάκτυλου κ.λ.π.).

Τι πρέπει να κάνω; Ποιος πρέπει να με δει;

Επισκεπτόμαστε έναν «Ειδικό Ορθοδοντικό». Τίτλος που απονέμεται από το Υπουργείο Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έπειτα από 3-4 χρόνια εξειδίκευσης μετά τις Οδοντιατρικές σπουδές.

Μπορώ να τα προλαμβάνω; πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη;

Ναι, πολλά από αυτά προλαμβάνονται ή καταστέλλονται. Η πρώτη επίσκεψη στον Ειδικό Ορθοδοντικό (ακόμη και αν δεν έχουμε πρόβλημα) συνιστάται στην ηλικία των οκτώ. Διαφορετικά, οποιαδήποτε στιγμή όταν παρατηρήσουμε κάτι περίεργο στο στόμα το οποίο επηρεάζει αρνητικά την υγεία, τη λειτουργία, την αισθητική και την ψυχολογία μας.

Ορθοδοντική σημαίνει μόνο σιδεράκια;

Ασφαλώς όχι. Η Ορθοδοντική χαρακτηρίζεται από τα δύο παρακάτω επίπεδα προσέγγισης:

 

1) Προληπτική παρακολούθηση
Περιλαμβάνει μια απλή επίσκεψη-αξιολόγηση, ανά 6-12 μήνες, όπου εκτιμώνται κάθε φορά όλες οι παράμετροι (ασθενής-στόμα-περιβάλλον κ.λπ.), με ολιστική προσέγγιση. Προλαμβάνονται προβλήματα με κατάλληλες συμβουλές ή καταστέλλονται προβλήματα κατά τη γέννησή τους (στραβό κλείσιμο στόματος, στρίμωγμα δοντιών, κενά ανάμεσα στα δόντια, προβλήματα στην φώνηση κλπ.) ώστε να αποτραπεί ή να μειωθεί μια πιθανή μελλοντική θεραπεία.

2) Θεραπεία
Σε κάθε χαμόγελο γίνεται αποκατάσταση όλων των προβλημάτων μέσα από την θεραπευτική μας φιλοσοφία.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να προσαρμοστεί, το δυνατόν, η θεραπεία στον ασθενή και στις κοινωνικές του υποχρεώσεις (κοινωνικοποίηση, εφηβεία, εργασία, προσωπικές σχέσεις  κ.α). Ο χρόνος που απαιτείται για την επίλυση του προβλήματος υπαγορεύει την διάρκεια της θεραπείας, τις τεχνικές και το κόστος.

Δεν είμαι ευχαριστημένος με το χαμόγελο μου. Μπορώ κι΄εγώ...;

Η Ορθοδοντική θεραπεία εδώ και δεκαετίες έγινε δημοφιλής επειδή δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, τα οποία ικανοποιούν και τους πιο δύσκολους ασθενείς σε κάθε ηλικία. Το αποτέλεσμα μπορεί να κυμανθεί από μια σοβαρή βελτίωση έως… ένα εντυπωσιακό χαμόγελο. Σήμερα, η σύγχρονη Ορθοδοντική δεν περιορίζεται μόνο στη βελτίωση της υγείας και της λειτουργίας του στόματος, αλλά και την αρμονία και την αισθητική του κάτω προσώπου το οποίο τελικά βελτιώνει και την ποιότητα της ζωής του ατόμου, μέσα από της βελτίωσης της Υγείας, της Λειτουργίας, της Αισθητικής και της Ψυχολογίας του.

ΟΚ, το σκέπτομαι!

Αλλά θα πονέσω;
Πιθανόν να υπάρξει κάποια ενόχληση προσαρμογής, η οποία σε 1-2 ημέρες εξαφανίζεται.

Θα φαίνονται;
Σήμερα υπάρχουν διαδικασίες και τεχνικές τόσο διακριτικές όσο και “αόρατες” (διαφανείς νάρθηκες/Invisalign).

Ποσό θα διαρκέσει; Ποιο είναι το κόστος;
Υπάρχουν παράμετροι (το μέγεθος του προβλήματος, η διάρκεια της θεραπείας, οι τεχνικές, κλπ.) που κάθε φορά υπαγορεύουν τον χρόνο και το κόστος. Μια συνάντηση με το γιατρό θα αποσαφηνίσει και το χρονικό και το οικονομικό πλάνο μιας θεραπείας.